The Raven

Raven,
I call on your wisdom.
...Help me fly with agility to where I’m most needed.
Guide me in the ways of the sentinel.
Teach me to sing for love and
to return to those places where it has lived before.
...I ask for your magic
in shaping the unformed into a beautiful reality.
— Raven Prayer

En ole uskonnollinen ihminen, mutta uskon kohtaloon. Uskon että asiat tapahtuvat syysta ja uskon että universumi johdattaa meitä oikeaan suuntaan. Täytyy vain tarttua niihin asioihin jotka ilmaantuvat muutoksen kynnyksellä. Matkustaessamme Alaskassa viime kuussa, seuraamme liittyi paikallinen ystäväni. Tämän Tlingit-heimoon kuuluva mahtava naisen oli tarkoitus tulla mukaamme matkalla läpi Kenain niemimaan.

I'm not a religious person, but I do believe in fate. I do believe in things happening for a reason and I do believe in the universe guiding us in the right direction. You just have to grab the things that present themselves in times of change. While traveling in Alaska last month, we were joined by a local friend of mine. This powerful woman of Tlingit origin was meant to join us on our journey through the Kenai Peninsula.

IMG_2364

Kutsuttakoon häntä Haukaksi. Koska sitä hän on. Pohjoisen voimakas lintu, joka on sekä intensiivinen, että viisas. Matkamme aikana hän kertoi meille tarinoita. Tarinoita elämästään, kalastuksesa ja perheestään.

Let me call her the Falcon. Because that's what she is. A powerful bird of the north, very intense and very wise. During our days together she told us stories. Stories of her life, of fishing and of her family.

IMG_5206-3

Hänen voimansa ja viisautensa lumosivat minut. Tuntui myös siltä, että me tarjosimme hänelle osaltamme myös tarpeellisen breikin hänen elämässä tapahtuviin myllerryksiin.

Her strength and her wisdom mesmerized me. And at the same time I felt like we offered her a much needed escape from her own daily life and the big decisions coming her way.

IMG_3083

Puhuimme luonnosta ja piiloviesteistä. Miten jokin tapahtuu elämässäsi tietyllä tavalla ja miten siitä tulee ottaa opiksi. Kuinka elämän vastoinkäymiset ovat tarpeen auttaakseen sinua kehittymään.

We spoke about nature and hidden meanings. How things happen a certain way in your life and how you should learn from them. How even hardships are necessary to help you grow and evolve.

The Raven and the Bear

Hän kertoi meille tarinan joka on jäänyt voimakkaasti mieleeni viimeisen kuukauden ajaksi. Kerran hänen ollessa kalastamassa Russian Riverillä Kenaissa, oli hän nukkunut teltassaan. Yöllä karhuemo oli tullut nuuhkimaan häntä teltan läpi. Tuntiessaan karhun kuonon kyljessään hän oli säikähtänyt henkihieveriin, eikä pystynyt liikkumaan. Vihdoin karhu lähti, mutta tapahtuma jätti lähtemättömän jäljen häneen.

She told us a story that has been imprinted on my brain for the past month. Once, she was fishing by Russian River on the Kenai Peninsula. Asleep at night, a bear sow had come up to her and sniffed her through the tent. Feeling the nose of the bear on her side frightened her nearly to death, but she was unable to move. Finally the bear left, but the incident obviously made an everlasting impression on her.

IMG_3172

Myöhemmin selvisi, että hänen heimollaan oli erityisiä yhteyksiä karhuihin, ja että karhut tulisivat aina olemaan hänen elämässään tavalla tai toisella. Tämä oli tapahtunut syystä.

Later she learned, that her Tlingit clan had special ties to bears and they would forever be in her life in one way or another. The bear encounter had happened for a specific reason.

IMG_3192

Viimeisen parin vuoden aikana matkustellessani Alaskassa ja Yhdysvalloissa olen alkanut huomaamaan korppien seuraavan minua matkoillani. Viimeisen kuukauden aikana tämä tunne voimistui. Korpit olivat koko ajan ympärilläni. Joka kerran kun pysähdyimme, oli auton ulkopuolella korppi.

For the past couple of years, while traveling in Alaska and the United States I have started noticing ravens somehow showing up along my path. During this past month, this feeling intensified. The ravens were everywhere. Every time we pulled over and I opened the car door, there was a raven.

IMG_2509

Yosemiten kansallispuistossa kävelin parkkipaikan läpi, ja siinä korppi taas oli. Kun kävelin sen ohitse, se huusi minulle kovaa. Kävelin kohti ja se istui paikallaan ja jatkoi huutoaan. Se ei hievahtanutkaan paikaltaan.

While in Yosemite National Park, I walked through a parking lot and there a raven was again. As I passed him by, he cawed loudly at me. I walked towards him and he just sat there observing me, continuing to caw. He didn't budge.

20100708-IMG_5093

Pysähdyimme Oregonin rannikon varrella ja näin kauniit maisemat ja majakan kaukaisuudessa. Avasin auton oven ja siinä korppi taas kerran oli. Purskahdin itkuun sen hetken voimasta. Se hetki sai minut tajuamaan, ettei tämä ollut pelkkää sattumaa. Korppi yritti kertoa minulle jotain tärkeää.

We stopped on the Oregon Coast and saw a beautiful seashore with a lighthouse in the distance. I opened the car door and along came the raven, once again. I broke into tears by the power of that moment. That moment made me realize, it was not only chance. He was trying to tell me something.

IMG_3183

Muutama päivä sitten puhuin Haukka-ystäväni kanssa pitkään puhelimessa. Minun oli pakko kertoa hänelle kohtaamisistani korppien kanssa matkan varrella. Hän kehotti minua selvittämään mitä se oikein merkitsi. Ei välttämättä millään perinteisellä vanhanaikaisella tavalla, vaan googlaamalla netistä.

A couple of days ago, I was on the phone with my Falcon friend for nearly an hour. I had to tell her all about my encounters with the ravens along the way. She urged me to find out what it meant. Not necessarily in any fancy old fashioned way, but just by googling and doing some research online.

Pod

Näin tein. Ja arvatkaa mitä löysin? Amerikanintiaanien legendan mukaan, Korppi on syntymätoteemini. Luin asiasta enemmän ja olen tajunnut että näillä asioilla joita olen kokenut on nyt jokin syvempi merkitys ja jotain suurta on tapahtumassa. Tämä ei ole sattumaa, se on kohtaloa.

So I did. And guess what I found? In Native American lore, the Raven is in fact my birth totem. Through further reading I have realized that there must be a deeper meaning to the things I've been experiencing and the things that are about to happen. It is not chance, it is destiny.

20100708-IMG_4963

Korppi ohjaa minua tielläni. En voi sivuuttaa sitä mitä eteeni putoaa juuri nyt. Minun on pakko elää, seurata sydäntäni ja tehdä asioita omaan tahtiini, siitä riippumatta, etten tiedä mihin oikein olenkaan päätymässä. Tuntuu että asiat ovat kääntyneet päälaelleen siitä missä ne olivat vain muutama kuukausi sitten, enkä voisi olla iloisempi ja samalla epävarmempi siitä mitä tuleman pitää. Täytyy vain pitää hatusta kiinni ja mennä.

The Raven is guiding me on my way. I can't be missing out on opportunities and things presenting themselves to me right now. I must live, I must follow my heart and I must do it to the beat of my own drum, despite not quite knowing where I'll end up. Things have changed so much from what they were only a few months ago and I couldn't be happier or more unsure of what is to come. I'll just hold to my hat and go.

IMG_5030
Totem
DSC_2312

Mitä luulette korpin minulle kertovan?

What do you think the raven is telling me?

Sleeping Lady

You need it, that’s for sure
You receive, but always want more
Take it for granted,
This lifetime and what’s up ahead...

You know what I mean
The day is coming
The way is clear
The day has come...

...If opportunity, rears its head
Will you answer, or stay home in bed
— "The Day Is Coming" by My Morning Jacket

Sleeping Lady tai Mount Susitna on merkittävä vuori Alaskan Anchoragen ulkopuolella. Legenda kertoo kauniin tarinan siitä miten Sleeping Lady syntyi. Susitna-niminen nainen odotti rakastajaansa Nekatlaa palaamaan sodasta hyvin pitkän aikaa, mutta lopulta hän väsyi ja kävi nukkumaan. Hänen rakkaansa oli kaatunut sodassa. Kylän naiset säälivät häntä ja päättivät antaa hänen nukkua. Miksi herättää hänet vain murtaakseen hänen sydämensä? Joten hän makaa edelleen paikallaan, nukkuen rauhassa. Talvisin häntä peittää valkoinen lumipeite ja kesäisin hänen peitteensä on vihreä täynnä villikukkia. Sanotaan, että kun sotivat ihmiset vihdoin muuttavat tapojaan, palaa rauha maahan ja Nekatla tulee taas herättämään nukkuvan neitonsa.

Sleeping Lady or Mount Susitna, is a prominent mountain outside of Anchorage, Alaska. The legend tells the beautiful story of how Sleeping Lady came to be. A woman named Susitna, was waiting for her lover Nekatla to return from war for a very long time, grew tired and went to sleep. Turns out he had been killed in war. The women of the village felt sorry for her and decided to just let her sleep. Why wake her just to break her heart? So she still lays there, sleeping peacefully. In the winter she is covered by a blanket of white snow. In the summer, her blanket is made of green grass and wildflowers. They say that when people of war change their ways, peace will rule the earth and Nekatla will return and the Sleeping Lady will finally awaken.

MtSusitna

En voi kuin ajatella että parin viime vuoden aikana olen itsekin ollut eräänlainen nukkuva neito. Olen maannut odottaen että jotain tapahtuisi. Tämä viimeinen vuosi on ollut vaikea ja perhehuolista irroittautuminen tuntui täysin mahdottomalta vain reilu kuukausi sitten. Nyt olen niin kiitollinen että pääsin lähtemään, ja että tämä matka vihdoin ravisti jotain sisälläni. Matka alkoi ystäväni häillä, jotka olivatkin hyvä syy lähteä ja olla toisten rakkaideni kanssa. Kun matkamme halki Yhdysvaltojen länsirannikon alkoi, ei minulla vielä ollut aavistustakaan mitä se vielä pitäisi sisällään. Ei vain paikkoja, tuntemuksia ja kokemuksia, mutta yhä tärkeämmin ihmisiä, joita tulisimme matkallamme tapaamaan, kuinka he tulisivat vaikuttamaan meihin ja kuinka me tulisimme vaikuttamaan heihin. Universumi yritti kertoa minulle koko matkan ajan jotain, ja luulen että otin siitä kopin. Jotain SUURTA on tapahtumassa, vaikken vielä tarkalleen tietäisikään mitä. Tärkeintä on kuitenkin se, että mieleni on avautunut apposen ammolleen, ja täyttynyt ajatuksista, tunteista ja mahdollisuuksista. Päivä koittaa.

I can't help but feel like in the past few years I've been sort of a sleeping lady myself. Lying there in wait, waiting for something to happen. This past year has been difficult, and tearing myself away from my family worries at home felt like an insurmountable task just over a month ago. But now I'm so grateful I got away and that this trip finally dislodged something significant within me. This trip began with a friend's wedding, which was a good enough excuse to leave and go be with my other loved ones. As our month along the west coast of the United States began, I had yet no clue of everything that was coming our way. Not only in the places we would come to see, feel and experience, but more importantly in all the people we would meet and the impact they would have on us and the impact we would have on them. The universe was trying to tell me something all along and I think I got the message. Something BIG is in the works, though I might not know what exactly just yet. Most importantly, my mind has been blown wide open, filled with ideas, feelings and possibilities. The day is coming.

MtSusitna2

Once in a Blue Moon... and a Red Mars

The clearest way into the Universe is through a forest wilderness.
— John Muir

Tiedättehän sanonnan "once in a blue moon"? Se tarkoittaa että jokin tapahtuu aniharvoin. Kuluneen kuukauden aikana emme kokeneet vain tätä sinistä kuuta, vaan lisäksi punaisen Marsin samanaikaisesti. Kun katsoin matkan aikana taivaalle, näin liudan kirkkaitakin kirkkaampia tähtiä, täyden kuun ja polttavan punaisen planeetan, jonka aluksi kuvittelin olevan pelkkä satelliitti. Ja kuin satelliitin tavoin, tämä matka veti minut mukaansa. Hieman poissa kiertoradaltani, mutta kuitenkin niin kohdallani eri ajassa ja eri paikassa. Poissa tavalliselta reitiltäni, mutta kuitenkin juuri oikeassa paikassa. Tämä matka ei tuonut mukanaan vain uskomattomia paikkoja ja kokemuksia, mutta myös ihmisiä. Ihmisiä joita olen rakastanut, joita rakastan, joihin rakastuin ja ihmisiä jotka saavat minut tuntemaan oloni rakastetuksi, välimatkasta huolimatta. Tämä matka oli aivan ainutlaatuinen, enkä malta kertoa teille siitä lisää.

You know that saying "once in a blue moon"? It means that something happens very rarely. While traveling this past month, we not only experienced a blue moon, but also a red Mars at the same time. For a while there, every time I looked up at the night sky there was a slew of brighter than bright stars, a full moon and a glaring red planet, which I at first thought was just a mere satellite. And like a satellite I was thrown on this trip. A little bit out of orbit, but much needing to be out in another time and in another space. Out of my usual surroundings, but still right where I belonged. Not only did this trip bring me incredible places and experiences, but it brought me people. People I've loved, people I still love, people I fell in love with and people who make me feel loved, even while I'm so far away. This trip was a once in a blue moon and once in a red mars kinda trip, and I can't wait to tell you more about it.

Untitled

Lassen Volcanic National Park, CA

Untitled

Denali National Park, AK

Untitled

Mount Roberts, Juneau, AK

Untitled

Crater Lake National Park, OR

Untitled

Lake Tahoe, NV

Untitled

Denali National Park, AK

Untitled

Juneau, AK

Untitled

Lake Tahoe, NV

Untitled

Rowena Crest, OR

Untitled

Toketee Falls, OR

Untitled

Tioga Pass, Yosemite National Park, CA

Untitled

Homer Spit, AK

Untitled

Travertine Hot Springs, CA

Untitled

Lassen Volcanic National Park, CA

Untitled

Olympic National Park, WA

Untitled

Painted Hills, OR

Untitled

Oneonta Gorge, OR

Untitled

Tolsona, AK

Untitled

Crater Lake National Park, OR

Untitled

Lassen Volcanic National Park, CA

Untitled

Glacier Point, Yosemite National Park, CA

Untitled

Cannon Beach, OR

Untitled

Fort Bragg, CA

Untitled

HWY 101, Oregon Coast, OR

Untitled

Mono Lake, CA

Untitled

La Push, WA

Untitled

Yosemite National Park, CA

Untitled

Cannon Beach, OR

Untitled

Yosemite National Park, CA

Untitled

North Cascades National Park, WA

Untitled

Anchorage, AK

Kiitos matkaseuralaisilleni Siirille ja Reetalle. Kuvista, kokemuksista, kaikesta. Ja kiitos kaikille rakkailleni matkan varrella. Elämä on niin kaunista ja sitä kannattaa elää täysillä, joka ikinen päivä. Koskaan ei tiedä mitä tuleman pitää.

Thank you to my travel companions Siiri and Reetta. For the images, the experiences, everything. And thank you to all my loved ones along the way. Life is beautiful and needs to be lived to the fullest, every day. You never know what's gonna happen.

Four Corners

Alaskan isäni tapasi kertoa minulle teininä, että tiesinkö, että Jenkeissä on paikka nimeltä Four Corners, jossa pääsee käymään neljässä osavaltiossa samaan aikaan. Pitkään paikka säilyi mielessäni muistona tämän vaihtari-isäni ja minun yhteisistä isä-tytär hetkistä. Hän on ollut minulle elämäni aikana tärkeä. Sellainen minkälainen oma biologinen isän ei välttämättä ole ollut. Molemmat ovat minulle rakkaita, eri tavoin. Yksi isä molemmin puolin Atlanttia tai Tyyntä valtamerta. Viime kesänä pääsin vihdoin käymään Four Cornersissa.

My Alaskan dad used to ask me as a teenager, if I knew that there was a place in the US called Four Corners, where you can visit four states at the same time. For a long while the place was in my mind as a memory from my father-daughter moments together with my host-dad. He has been very important to me during my life. The kind of dad my biological dad never was. Both are very dear to me, in very different ways. One dad on each side of the Atlantic or even Pacific. Last summer I finally got to visit Four Corners for real.

Four Corners-1

Mielikuva paikasta oli ehkä hieman erilainen kuin todellisuus. Sisäänpääsy oli 5 dollaria henkilöltä. Ihmiset jonottivat pääsystä maahan upotetulle pienelle laatalle. Harvoin sanon että "no, tulipahan käytyä". Nyt voin sen sanoa, tulipahan käytyä. Jos ei muuten, niin siksi että seisoessani tuolla laatalla ajattelin Alaskan isääni ja sitä kuinka hyvä hän on minulle vuosien mittaan ollut.

I had thought of the place as somewhat different than it was. Entrance was 5 dollars per person. People were standing in line to see the plaque on the ground. I rarely say that "oh, it was just some place I saw". But now I probably could. At least while standing on that plate I thought of my Alaskan dad and how good he has been to me throughout the years.

Four Corners-5
Four Corners-3
Four Corners-6