Blue Ridge Mountains... over near Tennessee

Behind the Blue Ridge Mountains in Eastern Tennessee lies the small town of Kingsport, where my mother spent her AFS exchange student year in 1963-64. Kingsport is located right on the border of the state of Virginia and it is part of a three city conglomerate called "The Tri Cities". Kingsport is known as a small industrial town and for being built according to a model or a plan in 1917. Hence the nickname "The Model City". The two other sister cities are Johnson City, TN and the twin city Bristol, which is divided on both sides of the states of Tennessee and Virginia.

Blue Ridge Mountains -vuorijonon takana Itäisessä Tennesseessä sijaitsee pieni Kingsportin kaupunki, jossa äitini vietti AFS vaihto-oppilasvuotensa 1963-64. Kingsport sijaitsee aivan Virginian osavaltion rajalla ja se on osa 3 kaupungin rykelmää, jota kutsutaan nimellä "The Tri-Cities". Kingsport on tunnettu pikkuruisena teollisuuskaupunkina ja siitä, että se on rakennettu kaavan tai mallin mukaan vuonna 1917. Siitä tulee lempinimi "The Model City". Sisarkaupungit ovat Johnson City, TN ja kaksoiskaupunki Bristol, joka jakautuu Tennesseen ja Virginian molemmin puolin.

Untitled

Blue Ridge Mountains on nimens√§ veroinen vuorijono Appalakeilla, mm. Pohjois-Carolinan ja Tennesseen rajalla. N√§it√§ huikeita maisemia katseltiin autosta ja haukottiin henke√§ ajomatkalla Charlottesta Kingsportiin. Kun lopulta pys√§hdyttiin n√§k√∂alapaikalle kompastui √§itini n√§k√∂alatasanteen kupeessa ja veti pari kuperkeikkaa m√§enrinnett√§ alas. Siit√§k√∂s saatiin riita aikaiseksi kun √§idin haavoja ei saanut desinfioida eik√§ muutenkaan mitenk√§√§n auttaa. Lopputuloksena √§iti kiukutteli itse Septidinin kanssa ja minun valkoinen paitani meni pesuun. Onneksi ei sattunut muutamaa pikkuhaavaa pahemmin, ja nyt jutulle jo nauretaan. Ja joo, my√∂nnet√§√§n, olemme todella temperamenttisia sille p√§√§lle sattuessamme. √Ąiti ehk√§ viel√§ enemm√§n kuin min√§.

Tennessee

Tennessee on nimetty Tennessee-joen mukaan joka osaltaan sai nimens√§ Intiaanien sanasta "Tanasie", joka oli yksi Cherokee-heimon kylist√§. Tennessee-joki virtaa osavaltion halki kahdesti siin√§ olevan mutkan vuoksi. T√§m√§n vuoksi osavaltiota on my√∂s kutsuttu nimell√§ "Big Bend State". Mutta virallisesti Tenneseet√§ kutsutaan l√§hinn√§ lempinimell√§ "The Volunteer State", koska niin monet Tennesseen asukkaat osallistuivat vuoden 1812 sotaan ja Meksikon sotaan vapaaehtoisina.

Untitled

Osavaltion lipussa on kolme t√§hte√§, jotka edustavat osavaltion kolmea hyvin erilaista aluetta. L√§ntinen Tennessee jossa mm. Memphis sijaitsee on osittain Mississippi-joen tulva-alueella. Keskisess√§ Tennesseess√§ on maatiloja, m√§ki√§ ja tasankoja, ja sen tunnetuin kaupunki on kantrikeskus ja osavaltion p√§√§kaupunki Nashville. It√§inen Tennessee jossa me vierailimme on tunnettu Great Smoky Mountains luonnonpuistosta, Dolly Partonista ja h√§nen Dollywood-el√§myspuistostaan, sek√§ it√§isen alueen suurimmista kaupungeista Chattanoogasta ja Knoxvillest√§. Kiinnitin muuten erityist√§ huomiota siihen, ett√§ suurin osa kaupungeista p√§√§ttyy -villeen. Dolly Partonkin on kotoisin Seviervillest√§.

Untitled

Paikallista faunaa "Joulupukin" muodossa historiallisessa Rogersvillen kaupungissa. Tulipa kerrankin ihan Suomi mieleen.

Untitled

√Ąitini ihanat yst√§v√§t Rick ja Carolyn. T√§ss√§ perinteinen etel√§n illallinen, eli paistia (stew), bbq-kastiketta ja sweet teet√§. Sweet tea on perinteinen etel√§valtioiden juoma, jossa mustaa teet√§ ja reilusti makeutusta. Ei ehk√§ kaikkien mieleen, mutta minulle ainakin!

Untitled

T√§ss√§ ote Carolynin High School vuosikirjasta, eli yearbookista johon √§itini on vuonna 1964 kirjoittanut p√§tk√§n: "Don't think that I always look as innocent as I doo* on the picture, oh no. Above all don't think that all the Finnish girls are as bad as I am. (They are worse). I wish you the best of luck, although you may not need it, you'll succeed anyway. Best of luck, Stina Salonen." Joopajoo. √Ąiti sanoo aina ett√§ h√§n oli nuorena niin kiltti ja viaton. No nyth√§n totuus tuli ilmi ihan h√§nen omin sanoin! :D

Untitled

Vanhasta asemarakennuksesta on tehty pankki! Näin kekseliäitä ratkaisuja toivoisi joskus näkevän Suomessakin.

Tennessee

Kingsportin suurin hengissäpitävä voima on Eastmanin kemikaalitehdas, aiemmin Eastman-Kodak, joka valmisti ennen vanhaan siis myös filmejä. Iltaisin Eastmanin valot loistavat kirkkaina kukkuloiden keskellä, siitä myös nimitys "City within a city". Kaupungissa oli aikanaan myös yksi Yhdysvaltojen ensimmäisiä kirjansitomoja.

Untitled

Mountain Dew on alunperin keksitty Tennesseess√§ 1940-luvulla Johnson Cityss√§ joka on yksi Kingsportin sisarkaupungeista. Sit√§ pullotettiin siis alunperin vain Tri-Cities Beveragessa ja vasta my√∂hemmin se levisi muualle maailmaan. Mountain  Dew oli aiemmin toinen nimi Appalakkien pontikalle eli moonshinelle, ja t√§t√§ virvoitusjuomaa alettiin vasta my√∂hemmin Pepsin ostettua tavaramerkin, markkinoida nuoremmille sukupolville. Nyky√§√§n Mountain Dew'han tunnetaan kofeiinipitoisena virvoitusjuomana ja Yhdysvalloissa siit√§ tehd√§√§n erilaisia versioita jopa erityisesti yhteisty√∂kumppaneillekin. T√§ss√§ kuitenkin paikallinen, alkuper√§isi√§ juuria kunnioittava "Distinctive Malt Flavored Johnson City GOLD Vintage".

Tennessee

T√§ss√§ perinteinen etel√§n lato. Ajaessa n√§ki usein latoja pitkin poikin joiden seiniin oli kiinnitetty tilkkut√∂it√§. T√§m√§ onkin paikallinen tapa - Tennesee Quilt Trails -liikkeest√§ voi lukea lis√§√§ t√§√§lt√§.

Tennessee
Tennessee

Allandale Mansion, sijaitsee vain viiden minuutin ajomatkan p√§√§ss√§ em√§nt√§mme Carolynin luota ja se rakennettiin vuonna 1950 Ruth ja Harvey Brooksin kodiksi. Herra Brooks kuitenkin testamenttasi rakennuksen ja maat Kingsportin kaupungille vuonna 1969. T√§√§ll√§ jos jossain p√§√§si kokemaan Tuulen Viem√§n tunnelmia. Nyky√§√§n tilaa k√§ytet√§√§n l√§hinn√§ h√§iden ja muiden juhlien j√§rjest√§miseen.

Tennessee

Etelän mies prätkällään. Aika ikoninen näky!

Tennessee

Vieraillessamme eräässä historiallisessa majatalossa pääsin todistamaan luonnon kulkua. Ihastelin hienoa hämähäkinseittiä ja onkaloa jossa hämis odotteli sopivaa saalista.

Tennessee

Pahaa aavistamaton perhonen tässä pitkän rullakielensä kanssa ruokailemassa.

Tennessee

Kuinkas sitten kävikään?

Tennessee

Pakettiin vaan ja parempiin suihin.

Tennessee

Kingsport Greenbelt on rakennettu kaupunkilaisten virkistysalueeksi. Ihastusta herätti skeittaamisen/luistelun yleinen hyväksyminen.

Tennessee

Greenbelt ja Holston River. Holston Riveristä lisää seuraavassa osassa.

Tennessee

Ihana emäntämme Carolyn baptistikirkkonsa edustalla. Kirkossa käyminen on siis etelässä eli Bible Beltillä erittäin tärkeää ja se onkin usein lähinnä tapa ja sosiaalinen tapahtuma. Monet ovat tosin ihan kiihkouskovaisia, ja monissa kirkoissa ihmiset puhuvat kielillä ja käyttävät jumalanpalveluksissa jopa käärmeitä tehokeinona. Kuulin jopa tarinasta jossa eräs pappi oli saanut syytteen siitä että oli heittänyt käärmeen vaimonsa päälle karkoittaakseen pahoja henkiä. Aika huikeita juttuja, eikös? Etelässä totuus on tarua ihmeellisempää.

Tennessee