Airline, Boarding, Check-In, Delay...

Jatketaan matkavinkkijutuilla. Seuraavassa postauksessa kerron tarkemmin lentojen ostamisesta. Mutta tässä nyt muutamia hyväksi koettuja vinkkejä Jenkkeihin suuntaaville. Laskeskelin, että olen lentänyt Atlantin yli suuntaan tai toiseen yli 30 kertaa. Joitakin kokemuksia on siis kertynyt takataskuun. Kuvituksena muistoja reissuista Pacific Northwestissä vuosina 2006-08.

Roslyn

Ennen lentojen ostoa:

- Liity lentoyhtiöiden Frequent Flyeriksi. Parasta mitä olen itse saanut Alaska Airlinesin Mileage -ohjelmasta on useammat 5 dollarin lennot Seattlesta Alaskaan ja takaisin, normaalihinta pyörii siinä $600 kieppeillä. SAS:illa olen kerran päässyt Helsingistä edestakaisin Amsterdamiin maksamalla pelkät verot. Finnairilta olen parhaimmillaan saanut pisteillä varsin hyvät alennukset Lapinlennoista. Tarkista myös mikä lentoyhtiö palkitsee sinut parhaiten. Itse lennän aina Alaska Airlinesin yhteistyökumppaneilla jos vain mahdollista, sillä hyödyn Alaska Airlinesin maileista eniten.

Roslyn

- Kun sinulla vihdoin on lentoyhtiön kanta-asiakasnumero hallussa, muista heti hyödyntää/kerätä Frequent Flyer maileja/pisteitä ja käyttää oman lentoyhtiösi yhteistyökumppaneita, ne kannattavat varsinkin Atlantin ylittävillä jenkkilennoilla saadessasi tuhansia pisteitä yhdestä lennosta tai säästäessäsi pitkän pennin jatkolennosta.

- Kärky tarjouksia! Monilla lentoyhtiöillä on useita kampanjoita vuosittain, tilaa ne sähköpostiisi ja nappaa parhaat tarjoukset päältä.

Roslyn

- Tarkkaile sesongin mukaan vaihtuvia lentoreittejä. Itse suosin kesäisin American Airlinesia, joka lentää kesäaikaan suoraan Chicagon ORD:lle Helsinki-Vantaalta, näin vältän Nykin ja JFK:n mahdolliset hässäkät.

- Vertaile lentojen hintoja ajoissa. On monia nettisivuja jotka kerää useita lentoyhtiöitä/palveluntarjoajia saman sivuston alle. Päällimmäisenä mieleen tulevat kotimaiset Rantapallo, eBookers ja Halvatlennot.fi, ulkomaisista esim. Kayak, Momondo, Priceline ja Skyscanner.

Double R Diner

´

Lentoja ostaessa:

- Valitse Suomesta Jenkkeihin lennettäessä lento joka on perillä vasta illalla, näin jetlagista toipuminen käy nopeammin. Sama pätee mielestäni myös toiseen suuntaan, vaikka paluu on aina vaikeampi lännestä itäänpäin lennettäessä.

- Huomioi lentojen välinen vaihtoaika mikäli et lennä suoralla lennolla. Esim. 1,5 tuntia ei ole tarpeeksi JFK:llä vaihdettaessa, varsinkin jos teet maahantuloselvityksen siellä ja jatkat vielä eteenpäin. Mikään ei ole ikävämpää kuin joutua rynnimään hikisenä kentän päästä päähän ehtiäkseen jatkolennolle.

Seattle

- Valitse lentokenttiä jotka tunnet/joissa on hyvät palvelut. Ankeinta on jäädä pidemmäksi ajaksi jumiin kentälle/terminaaliin, jossa ei ole hyvää ruokatarjontaa/mukavia istuinpaikkoja/hyvä fiilis. Tykkään itse kovasti itselle niin tutusta Seattlen kentästä, jossa on ihana ilmainen WIFI ja hyvät palvelut + iso ostoskeskus aivan lentokentän kupeessa. Aivan kuin kotiin tulisi! Muista siis millä lentokentillä olet ennen viihtynyt parhaiten, niitä kannattaa suosia jatkossakin. Kaikkien aikojen inhokkilentokenttäni on Varsova, huonosti istumatilaa, epämukavat penkit ja ankea ruokatarjonta.

- Jos mahdollista, vältä suuria ruuhkaisia kenttiä, oman kokemukseni perusteella pahimpia ovat olleet JFK ja ATL. Euroopassa ei kannata vaihtaa koneita ainakaan Pariisissa tai muuallakaan Etelä-Euroopassa.

HPIM2164

- Opettele rajaamaan hakutuloksia lentoja hakiessa, esim. hae lyhyin lentoaika, välilaskujen määrä, lähtöaika, halutut lentoyhtiöt yms. jolloin aivan mahdottomat vaihtoehdot suodattuvat heti kättelyssä pois.

- Valitse paikat ennakkoon, monien lentoyhtiöiden omilta sivuilta voi valita paikat varauskoodilla jo suoraan heti lennot maksettuasi. Ei siis välttämättä tarvitse odottaa check-in:iin asti, jolloin parhaat paikat ovat jo menneet.

Astoria

Ennen matkaan lähtöä:

- Osta netistä itsellesi ESTA, toisinsanoen matkustuslupa, eli Visa Waiver. Maksaa $14, ja on voimassa kaksi vuotta ostopäivämäärästä. Löytyy täältä

. Lomakkeen täyttöä varten tarvitset passin tiedot, majoitusosoitteen, lennon numeron jne. Voit myös täydentää hakemusta jälkikäteen passin numeron ja henkilötietojesi perusteella. Maksua varten tarvitset luonnollisesti luottokortin.

Cannon Beach

- Tallenna lennon, passin ja ESTA:n tiedot esim. puhelimelle tai ota niistä printit. Lennolla joudut täyttämään paikallisen Eviran eli USDA:n lomakkeen johon tarvitset passinnumeron, nimen, lennon numeron jne. ESTA löytyy yleensä maahanmuuttotarkastuksessa suoraan koneelta. Pidä myös kynää mukana käsilaukussa jenkkimatkoilla, ettet joudu lainaamaan vieruskaverilta. Laita muistiin majoituksesi osoite. Sitäkin tulet tarvitsemaan.

- Käy lentoyhtiön sivuilla tarkastamassa voitko täyttää passi- ja osoitetietosi heidän järjestelmäänsä jo ennakkoon. Näin säästät aikaa varsinaisen Check-Inin yhteydessä. Joskus voit jo tässä vaiheessa varata lennolta mieluisat paikat. Paikkojen paremmuutta voi vertailla Seat Guru -sivustolla.

- Jos sinulla on iPhone, suosittelen lämpimästi Tripit-appia, joka sähköpostiin linkitettynä kerää automaattisesti kaikki matkasuunnitelmasi yhteen paikkaan. Sieltä löydät matkan aikana lennonnumerot, saapumisajat, yhteystiedot, varausnumerot ja ajo-ohjeetkin. Tripit toimii myös netissä.

Air Museum

- Vanhusten käyttämät tukisukat voivat auttaa sinuakin, omat jalkani turpoavat aina kohtuuttomasti pitkien lentojen aikana. Tähän kuuluvat siis oleellisena osana myös mukavat jalkineet. Pukeudu muutenkin sopivasti pitkälle lennolle, ilmastoinnissa tai ikkunan vieressä istuessa tulee helposti kylmä eikä lentoyhtiöiden tarjoamat viltit ole yleensä erityisen lämpimiä. Hellevaatteet ovat ainakin itselle lennoilla ehdoton no-no, vaikka kohteena olisikin aurinkoinen Kalifornia.

Newport Bridge

Matkalla:

- Ota lennon alussa melatoniinitabletti, nukahtamislääke tai muu, ja vältä kofeiinia "väärinä kellonaikoina". Nuku aina mahdollisuuksien mukaan jos vain pystyt.

- Pyri pääsemään koneesta sukkelaan ulos kuitenkaan ryysimättä. Tähän tarkoitukseen voi olla hyvä ottaa paikat koneen etuosasta. Seuraa maahanmuuttotarkastukseen aikana tilannetta, sillä joskus saatat jopa päästä edelläolevien ohi lyhyempään jonoon henkilökunnan jakaessa porukkaa tasaisemmin. Ota iisisti. Täällä rauhallisuus on valttia ja turha hätäily kostautuu. Pidä asiakirjat ojennuksessa ja valmistaudu vastaamaan rehellisesti virkailijan kysymyksiin, sekä tarjoamaan hikisiä näppejäsi sormenjälkilaitteelle pyydettäessä. Katso reippaasti kameraan, lasit pois. :)

Rainier Cherries

- Maahanmuuttotarkistuksen jälkeen pääset poimimaan matkatavarasi hihnalta. Sieltä ne kärrätään itse USDA virkailijan ohi jatkolennoillle meneville hihnoille, lähtöselvitystiskille uudelleenchekattavaksi tai tuloaulaan. Virkailijalle ojennetaan koneessa täytetty lirvake.

- Suomessa ja Euroopassa vaihtolennot listataan yleensä lähtöajan mukaan. Jenkeissä lennot tuppaavat olemaan ruuduilla aakkosjärjestyksessä kohdekaupungin mukaan. Varaudu tähän, ettei kiireessä mene pasmat sekaisin.

Trinity

- Varaudu siihen, että jenkkilentokentillä aina sattuu ja tapahtuu. Ihmisiä on tuhatkertaisesti enemmän, sääolosuhteet voivat muuttua nopeasti vaikuttaen lentoihin ja niiden peruuntumisiin. Lisäksi jenkkilentoyhtiöt ovat myös jossain määrin häikäilemättömämpiä kuin Suomessa ja sulkevat ovia suoraan nenäsi edestä. Varaudu siis ottamaan rennosti, älä stressaa ja nauti siitä mitä lentokentällä odottelu voi sinulle tarjota. Varaa mukaan läppäri, kirja, musiikkia tai muuta viihdykettä.

SAFE TRAVELS!