San Francisco

Untitled"if you're going to San Francisco, be sure to wear some flowers in your hair..."

On vaikea kuvitella, että vietimme San Franciscossa vain yhden kokonaisen päivän kaikesta näkemästämme ja kokemastamme huolimatta. Koska autoomme murtauduttiin ja puolet omaisuudestamme vietiin, jäi meiltä valitettavasti muutama suunniteltu kohde vielä näkemättä, kuten mm. Palace of Fine Arts ja Golden Gate auringonlaskun aikaan. Kun nyt 3 kk myöhemmin katson näitä kuvia näen silti kaupungin kauniina, täynnä lempivärejäni, jyrkkiä mäkiä, upeita maisemia ja uskomatonta monimuotoisuutta.
It's hard to believe we only spent one whole day in San Francisco with all the great things we saw and all the bad things we experienced. Since they broke into our car and stole half of our belongings, we unfortunately missed out on some of our previously planned evening activities, like seeing the Palace of Fine Arts and the Golden Gate Bridge at sunset. But as I now look at these pics 3 months later, I still see the city as beautiful, filled with my favorite colors, steep hills, gorgeous scenery and extraordinary diversity.
Untitled

Kaupungin kääntöpuolena on rikollisuus ja kodittomuus, ja se kuinka äkkiä kaupunginosat muuttuvat turvallisesta joksikin aivan muuksi vain korttelin päässä. Minulle selitettiin, että ongelma on lähinnä siinä, että San Francisco sijoittuu niin pienelle alueelle suuren asukasluvun kera. Losissa huonoja alueita on sen ison pinta-alan vuoksi helpompi välttää kokonaan.
The city's flip side is crime and homelessness, and the way the neighborhoods change from safe into something completely different just merely a block away. I was told that the problem lies mostly in the fact that San Fran is located on such a small area with so many people. LA on the other hand is so huge that it's easier to avoid the bad areas altogether.


Untitled

Lombard Street
Untitled

Pier 39 Sea Lions


Untitled

Painted Ladies at Alamo Square


Untitled

Muutama viikko matkamme jäkeen tapasin itse asiassa erään San Franciscossa asuvan suomalaisnaisen, joka kertoi minulle ettei kaupungissa voi jättää edes ensiapulaukkua autoon, koska sekin varastetaan. Tämä on siis neuvoni San Franiin roadtrippaaville - älkää jättäkö autoon mitään, vaikka parkkipaikka olisikin valvottu, ettei teille käy niin kuin meille.
I actually met a Finnish lady living in San Fran a few weeks after our trip and she told me that you can't even leave a first aid kit in a car there, because it too will get stolen. So this is my advice to you road tripping to or from San Fran - don't leave anything in your car, even if the parking is supposedly supervised, so you don't end up like we did.


Untitled

The Transamerica Pyramid seen from Chinatown


Untitled

Dragon's Gate


Untitled

Mitä suosittelen? No ehdottomasti ajomatkaa Golden Gaten yli, jonka tullimaksu etelään päin kannattaa muuten maksaa ennakkoon rekisterikilven tiedoin netissä. Sillan toisella puolen Sausalitossa kannattaa hakeutua Conzelman Roadille, jonka varrelta näkee kuuluisan sillan parhaat palat, ja joka lopulta johdattaa teidät maailman hienoimmalle majakalle, joka jäi siis tällä kertaa meiltä näkemättä oven ollessa visusti kiinni.
What do I recommend? Well definitely the drive across the Golden Gate, just remember to pay the toll for a southbound crossing online and ahead of time with the license plate details. After crossing over to Sausalito, look for Conzelman Road, which offers you the best views of the famous bridge and finally leads you to the most magnificent lighthouse, which we missed out on as the door was securely shut.


Untitled

Untitled
Tämä postaus on osa Instagram Travel Thursdayta. Lue ohjeet täältä ja kurkkaa myös järkkääjien blogit: Destination Unknown, Kaukokaipuu ja Running with Wild Horses.
This post is part of Instagram Travel Thursday. More info here. Also check out some of the organizers: Destination Unknown, Skimbaco Lifestyle and House of Anaïs.