Wonders of Wyoming

Lapsesta asti olin aina halunnut matkustaa Wyomingiin. Se johtui alunperin varmasti siitä, että luin joskus kirjan Wyomingin villihevosista ja lännenmeiningeistä ja halusin ehdottomasti kokea sen jonain päivänä. Ensimmäisen kerran päädyin tähän neliönmalliseen osavaltioon vuonna 2008 vieraillessani Cheyennessä ja Devils Towerilla, mutta vasta viime kesäinen reissu Utahista Wyomingin kautta Montanaan räjäytti potin. Tällä kertaa IG Travel Thursdayn teemana läntisen Wyomingin ihmeitä, eli sisarkansallispuistot Grand Teton ja Yellowstone.
Since I was a child, I had always wanted to travel to the state of Wyoming. Originally it was probably due to a book I read about wild horses and ranches in Wyoming and I absolutely wanted to experience it one day. I landed in this square state for the first time back in 2008, while visiting Cheyenne and Devils Tower, but not until we drove from Utah to Montana through Wyoming did it really hit the spot for me. This time on IG Travel Thursday some of Western Wyoming's wonders, aka. the adjacent National Parks Grand Teton and Yellowstone.

Grand Tetons

Untitled
Yellowstonea paljon tuntemattomampi, mutta sitäkin seesteisempi kansallispuisto Grand Teton, sijaitsee välittömästi Yellowstonen eteläpuolella Jacksonista vain kivenheiton päässä. Kansallispuiston maisemaa koristavat järvien takana siintävät teräväkärkiset vuoret. Nämä maisemat tekivät minuun lähtemättömän vaikutuksen, ja todistivat että ne olivat todella Ansel Adamsin legendaaristen kuvien mukaisia.
Grand Teton National Park might be much less known than Yellowstone to its north, but it is also immensely more serene. It's only a stone's throw away from Jackson and is characterized by the pointy mountain tops behind the lakes. These views made an everlasting impression on me and proved that they were really true to Ansel Adams' legendary images from back in the day.
Untitled
Untitled
Untitled

Waterfalls

Untitled
Ilman vuoria ja jyrkänteitä ei myöskään olisi vesiputouksia. Etenkin Yellowstone on täynnä mitä erilaisempia putouksia, jotka olivatkin tämän kesän teema kaikkien matkojeni aikana. Taidan vielä tehdä postauksen hienoimmista kesän aikana näkemistäni putouksista.
Without cliffs and mountains there wouldn't be any waterfalls. Especially Yellowstone is filled with the most diverse waterfalls, which seemed to have been a theme during my travels this past summer. I think I might still have to do a post on my favorite falls this year.
Untitled

Grand Canyon of the Yellowstone

Untitled
Untitled
Jos edelliset putoukset eivät säväyttäneet, niin viimeistään sitten nämä. Lähes surrealistinen kanjonimaisema avautuu yllättäen metsän keskeltä, jossa Yellowstonen nimikkoputoukset kohisevat kanjonin pohjalle. Putouksia on itseasiassa kaksi mutkan takana toisistaan, mutta nämä isommat Lower Fallsit ovat ne kaikista tunnetuimmat. Putouksilla on mittaa 94 metriä, eli liki kaksi kertaa Niagaran putousten verran ja kanjonin väritys on selvästi syy miksi alueen nimi onkin Yellowstone.
If the previous waterfalls didn't make an impression on you, then these absolutely will. A nearly surreal canyonland appears suddenly from behind the forest, as the signature falls of Yellowstone bilow to the bottom of the canyon. There are actually two sets of waterfalls right around the bend, but these larger Lower Falls are the famous ones. The falls are 308 ft high, so nearly twice as high as the Niagara Falls. The coloring of the canyon is the obvious reason to the area's name.
Untitled
Untitled
Untitled

Bison

Untitled
Ennen matkaa minulle sanottiin, että Yellowstonessa tulisimme näkemään biisoneita liki 100% varmuudella. Ehdinkin jo hieman huolestua, kunnes nämä Hayden Valleyn maisemat avautuivat eteemme. Loppumatkasta näimme yksinäisiä biisoneita useammin kuin kerran. Niitä ei paljon autoliikenne tai sen hidastaminen haittaa. Biisoneita kannattaa kuitenkin varoa, ne ovat suuria eläimiä ja niityllä iPadiensa kanssa toikkaroivat japanilaiset turistit aiheuttivat meissä sekä hilpeyttä että kauhua.
Before the trip I was told that we would most certainly see bison in Yellowstone. I was already getting a bit worried until we arrived in Hayden Valley. Towards the end of our trip we saw several lonely bison along the way. They just don't seem to care about traffic or slowing it down. You still have to be very careful around bison, since they are very large animals and the Japanese tourists running around the meadow with their iPads caused for both amusement and terror.
Untitled
Untitled
Untitled

Mountains and Meadows

Untitled
Vuorten ja kukkien yhdistelmä on minulle jo jonkinlainen pakkomielle. Sekä Yellowstone että Grand Teton tarjosivat paljon tällä saralla.
The combination of mountains and meadows is already an obsession for me. Both Yellowstone and Grand Teton offered a lot in this regard.
Untitled
Untitled

Hot Springs & Geysirs

Untitled
Yellowstonen tunnetuimpia kohteita ovat varmaankin geysirit ja erilaiset kuumat lähteet. Paljon puhutaan Yellowstonen alla kytevästä supertulivuoresta, eli Yellowstonen kalderasta, joka purkautuessaan tuhoaisi mitä luultavimmin koko Pohjois-Amerikan mantereen. Kai sitä täytyy vaan olla onnellinen, että on ehtinyt näkemään tämän hienouden ennen purkautumista...
Some of the most famous sights in Yellowstone are probably the different geysirs and hot springs. There is a lot of talk about the supervolcano or the Yellowstone Caldera, which would most likely cause for the destruction of most of the North American continent if it ever erupted. I guess I just have to feel priviledged to have witnessed this magnificence before it did...
Untitled
Untitled
Untitled
Untitled
Untitled
Untitled

Roads & Adventures

Untitled
Saatattekin tietää että olen road trippien suuri ystävä. Kartta, aukeat tiet, leirintäalueet ja ohilipuvat maisemat ovat minulle mitä parhainta lomamaisemaa. Näitä ja paljon muuta löytyy keskeltä Yhdysvaltoja, Wyomingin luoteiskulmasta.
I'm a great fan of road trips. A map, the open roads, camping areas and the passing scenery make for the best possible vacation for me. All this and more can be found in the middle of the United States in the Northwestern corner of Wyoming.
Untitled
Untitled
Untitled
Untitled
Tämä postaus on osa Instagram Travel Thursdayta. Lue ohjeet täältä ja kurkkaa myös järkkääjien blogit: Destination Unknown, Kaukokaipuu ja Wanderlust Expert.
This post is part of Instagram Travel Thursday. More info here. Check out the organizers' blogs: Destination Unknown, Kaukokaipuu and Wanderlust Expert.