Along the Firehole River

US Highway 89 kulkee Kalliovuoria sivuuttaen lähes koko matkan pohjoisesta etelään. Yellowstonen kansallispuiston läpi kulkeva tienpätkä yhdistää puiston ulkopuoliset osuudet sellaisella nähtävyyksien tulvalla, että melkein hengästyttää. Tämän tien varrelle tulen varmasti vielä palaamaan. Tie kulkee Firehole-jokea pitkin ja sen molemmin puolin avautuu upeita maisemia ja nähtävyyksiä. Nämä eivät kuitenkaan ole niitä joita näkee amerikkalaiseen tyyliin kätevästi autosta, vaan niitä varten pitää hieman kävellä, pysähdellä ja tutkiskella. Old Faithfulin purkautumista täytyy parhaimmillaan odotella jopa satojen muiden ihmisten joukossa, vaikka meille sattui niin hyvä tuuri, että tämä luotettava n. 90 minuutin välein suihkuava geysiri oli juuri aloittamassa showtaan meidän saapuessa paikalle. Siitä kokosinkin postauksen loppuun pienen gif-kuvan, jotta pääsette oikeasti näkemään kuinka korkealle se nouseekaan.
US Highway 89 runs pretty much all along the Rocky Mountains from North to South. The section which spans the Yellowstone National Park combines the two stretches of road outside of the park with such mind boggling abundance of sights, that I will for sure return to this road some day. The road runs along the Firehole River and there are sights and attractions on both sides to see. These sights are not the regular American kind which you often can simply witness from the car, but ones you have walk to, stop and admire. You even have to wait a while for the Old Faithful to go off among hundreds of other people, though we actually got so lucky that this faithful friend, which goes off every 90 minutes or so, was just about to start its next showing as we arrived. I put together a little gif at the end of the post, so you can see for yourself how tall the geyser actually is.
IMG_6596
IMG_6612
Grand Prismatic Spring on yksi Yellowstonen tunnetuimmista nähtävyyksistä, mutta valitettavasti sen näkeminen osoittautuu paikan päällä yllättävän vaikeaksi sen suuren koon vuoksi. Se onkin Yhdysvaltojen suurin ja koko maailman kolmanneksi suurin kuuma lähde. Sen läheisyydestä löytyy myös monta muuta kiintoisaa kuumaa lähdettä ja vaikka me emme uskataneet lähteä metsään kuikuilemaan lähdettä korkeuksista, on se varmasti myös mahdollista jos tuntee oikean reitin. Grand Prismatic Springin erottaa muista lähteistä sen huikaisevan oranssin reunavärin perusteella, joka on eri bakteeriorganismien aikaansannosta mineraalirikkaassa vedessä.
The Grand Prismatic Spring is undeniably one of the most famous sights of Yellowstone, but unfortunately seeing it as a whole presents itself as somewhat of a problem due to its large size. It is actually the largest hot spring in the US and the third largest in the world. There are many other interesting hot springs nearby, and even if we didn’t dare head out into the woods to peer at the spring from a higher elevation, it is probably possible if you know the right way. You can definitely tell the Grand Prismatic Spring apart from the others by its vivid orange color, which is due to the different bacterial organisms in mineral rich water.
IMG_6600
IMG_6609
IMG_6606
IMG_6594
IMG_6588
IMG_6617
IMG_6619
IMG_6584
IMG_6587
IMG_6581
IMG_6399
Kuumien lähteiden läheisyydestä bongasimme myös peuroja, jotka viettivät rauhassa aikaansa niityllä ja joenvarressa. On jokseenkin uskomatonta ajatella, että tämä sama joki sivuuttaa kaikkia näitä paikkoja. Joen varrelta löytyi myös mahtava uimapaikka, jossa ihmiset näyttivät toden teolla viihtyvän. Olisimme pysähtyneet itsekin pienelle pulahdukselle, mutta parkkipaikan löytäminen kapean tien varresta oli tänä kesäpäivänä yllättävän vaikeaa.
Close to the hot springs we also spotted some deer, which leisurely spent their time in the meadow and by the river. It’s amazing to think that this same river runs along all these places. We also found a cool swimming hole on a side road, where people were truly enjoying themselves. We would’ve stopped there for a little dip ourselves, but finding a parking spot along the narrow road on this hot summer’s day was easier said than done.
IMG_6475
IMG_6464
IMG_6411
IMG_6507
IMG_6535
Old Faithful on jo sen luokan nähtävyys, että parkkipaikan suuruus oli jo hiukan ahdistava. Ihmettelimme miksi parkkipaikkaa oli niin vaikea löytää, kunnes tajusimme saapuneemme paikalle noin kymmenen minuuttia ennen purkausta. Kreivin aikaan! Purkautuesssaan geysiri voi suihkuttaa 14 000 - 32 000 litraa kiehuvaa vettä 30-50 metrin korkeuteen usean minuutin ajan. Aikamoista!
Old Faithful is the sort of sight which makes the size of the parking lot already a bit distressing. We were wondering why we were having such a hard time finding a parking spot, until we realized we had arrived about 10 minutes before showtime. In the nick of time! When the geyser erupts, it can spew up to 3,700 to 8,400 gallons of boiling water up to a height of 106 to 185 feet. Oh man!
IMG_6534
oldfaithful