Sunseekers and Sunflowers

Turn your face to the sun and the shadows fall behind you.
— Maori Proverb

Ajoimme auringonlaskun kanssa kilpaa saapuessamme vihdoin Badlandsin kansallispuistoon Etelä-Dakotaan. Teltat voitiin toki pystyttää pimeässä ja ruokakin saatiin tehtyä kovasta tuulesta huolimatta, mutta komeasta pastellisesta auringonlaskusta emme halunneet myöhästyä. 

We raced the sunset as we finally arrived at Badlands National Park in the Southwest corner of South Dakota. We could of course set up the tents in the dark and prepare dinner despite howling gusts of wind, but we didn't want to miss out on this wondrous pastel colored sunset. 

Badlands-6
Badlands-4
Badlands-8
Badlands-3
Badlands-9
Badlands-10
Badlands-13
Badlands-11
Badlands-12
Badlands-15

Olin jo keväällä varannut meille telttapaikan Cedar Passin leirintäalueelta, jonne ajoimme Coloradosta Mount Rushmoren kautta. Se mikä ajomatkalla hieman huolestutti minua, oli alueelle luvattu puuskittainen kova tuuli. Onneksi selvisimme kuitenkin kummemmilta kommelluksilta tuulen takia. Olin vieraillut tälläkin alueella kerran aiemmin, mutta tuolloin ei ollut aikaa pysähdellä ihmettelemään Badlandsien muodostelmia. Auringon pudotessa horisonttiin ihailimme surrealistista maisemaa ja ihmettelimme karussa maaperässä kasvavia auringonkukkia. 

I had already last spring made us a reservation at Cedar Pass campground, where we drove from Colorado, while passing by Mount Rushmore on the way. The thing I'd been worried about on the drive over, was the wind warning they'd put out. Fortunately the wind gave us no extra trouble. I had visited this area once before, but back then I didn't have time to stop and admire the formations of these Badlands. As the sun fell into the horizon, we marveled at this surreal landscape and wondered about the sunflowers growing in this arid earth.

Badlands-16
Badlands-20
Badlands-17
Badlands-19
Badlands-18
Badlands-21
Badlands-23
Badlands-24
Badlands-25

Tämäkin vähemmän tunnettu USA:n kolkka oli ehdottomasti yhden auringonlaskuvierailun arvoinen. Minä olisin helposti viihtynyt täällä pidempäänkin. Lisää Badlandsien päivämaisemia tulossa pian.

Even this lesser known part of the US was definitely worth one sunset visit. I could easily have stayed for longer. More daytime views from the Badlands coming up in the next post.

Badlands-27

ROAD TRIP FACTS

Day 1, part 2

Mount Rushmore, SD - Badlands National Park, Interior, SD

Distance: 1 hour 45 min, 97 miles

Total distance: 408 miles

ROAD TRIP FAKTOJA

Päivä 1, osa 2

Mount Rushmore, SD - Badlands National Park, Interior, SD

Ajomatka: 1 tunti 45 min, 97 mailia

Yhteensä ajoa: 408 mailia