Keep Calm and Be Kind to Animals

"I respect animals more than people - we’re the ones messing up this world, not them."
- Anonymous
f58622178.jpg

Blogihaaste ja kampanja nimeltä #ReilutBlogit on nyt pyörinyt monessa blogissa ja mediassa viime päivien aikana. Minulle haaste tuli ystävältäni, bloggaajakollegaltani ja eläinystävä Rimmalta. En yleensä halua ottaa kantaa tai postata asioista vain sen takia, että pääsisin mehustelemaan argumenteilla tai mielipiteilläni kalastellakseni lukijoita, alleviivatakseni oikeaa ja väärää tai todistellakseni muille olevani jotenkin parempi ihminen omien valintojeni tai elämäntapojeni perusteella. Mutta koska päädyin muutama kuukausi sitten vahingossa Aasiaan lomamatkalle ja näin omakohtaisesti norsuja ja niiden kamalaa kohtelua katukuvassa koin, että ehkä minunkin pitää hieman avata sanaista arkkuani tästä aiheesta.

f61337250.jpg

Sanat myllytys, vouhkaaminen ja mellastaminen nostavat karvani pystyyn. En oikeastaan pidä mistään mikä menee niin sanotusti överiksi, vaan olen aina ollut sen ajatusmaailman kannattaja, että kohtuus kaikessa, rauhassa vaan ja maltti on valttia. En ole ituhippi, en aktivisti, en uskovainen, en idealisti, enkä varsinkaan vouhkaaja. En tykkää retostella sillä, että olen parempi ihminen kuin muut länsimaisessa yhteiskunnassa elävät eettisesti oikeampien valintojen perusteella. Uskon siihen, että jokainen tekee parhaansa sen mukaan miten osaa, pystyy ja mistä on kiinnostunut. Kaikkia kun ei voi pakottaa olemaan “vastuullisia". Minusta ei ikinä voi tulla vegaania allergioiden vuoksi, enkä koe tarpeelliseksi lähteä mukaan minkään sortin aktivismiin tai yhtyä poliittisiin äärimmäisliikkeisiin, koska se ei vaan ole luonteelleni ominaista. Mutta olen realisti, kierrätän, yritän kuluttaa järkevästi, en osta turhia rytkyjä, tykkään eläimistä yli kaiken ja haluan, että niitä kohdellaan mahdollisimman hyvin ja oikein. En käy eläintarhoissa vapaasta tahdostani, en halua tukea minkäänlaisen eläimen tai ihmisoikeuden riistoa, en käy koiranäyttelyissä, en puolla eläinten puhdaslinjaisuutta pelkän ulkomuodon perusteella, enkä pidä ihmisten turhamaisuuden ajamasta jalostustoiminnasta en koirien, kissojen, kuin muidenkaan eläinten kohdalla.

f58378978.jpg

Oma koirani on pelastuskoira ja lähtöisin järkyttävistä oloista Arizonasta, jossa monet ihmiset rahapulaan joutuessaan luopuvat ensitöikseen mieluummin rakkaimmasta lemmikistään kuin muusta maallisesta omaisuudestaan. Siellä koirat ja kissat jäävät usein takapihoille yksin hylättyinä ihmisten muuttaessa toisaalle. On myös koiria jotka viettävät koko elämänsä kiinni paksussa ketjussa tai köydessä auton puskuriin tai tolppaan sidottuna. Syntyneitä kärsimään. Tämä avasi aikanaan silmäni sille, etten varmasti ikinä tule ottamaan koiraa muualta kuin sieltä, missä ne oikeasti jäisivät muuten ilman kotia. Siitä olenkin onnellinen, että olen päässyt oman koirani myötä tutustumaan ja tukemaan pelastustoimintaa Phoenixissä, jossa olen käynyt muutamaan otteeseen osallistumassa vapaaehtoistoimintaan paikallisten ystävieni kanssa. Olenkin kirjoitellut siitä joskus. Olen oikeastaan niinkin eläinystävä, että katsoessani nykyajan viihdettä minua puistattaa ennemminkin eläinten kuin ihmisten kohtalot fiktiivisessäkin tarinassa. Pelkkä ajatus saa minulle kyyneleet silmiin.

Taannoisella Thaimaanmatkalla näin katukuvassa juuri sitä mikä minua ennakkoluuloisissa mielikuvissani Aasiasta puistattaa. En voi sietää sitä, että eläimiä käytetään hyväksi jonkun ideologian tai rahansaannin vuoksi. Teiden varsilla nähdyt elefanttivauvat saivat minut hyvin pois tolaltani. Liian laihat aasit ja hevoset, sekä viidakosta väkivalloin pyydystetyt apinat, jotka inhimillistetään pukemalla ne vaatteisiin ja juottamalla niille alkoholia ja koukuttamalla ne tupakkaan ovat osa tätä mielikuvaa, jonka tiedän olevan monessa paikassa arkipäivää. Toisaalta en tiedä mitä eroa on sillä, että jotkut kantavat länsimaissa pientä koiraa mukanaan käsilaukussa strasseihin ja pastelleihin puettuna. Mielestäni eläimen pitää ensisijaisesti saada olla eläin, eikä ihmisten viihdyke tai omanarvon nostattaja. Matkalla kieltäydyin alun perin voimakkaasti osallistumasta mihinkään joka tukisi minkäänlaista eläinten hyväksikäyttöä. Phuketissa ollessamme Suvin tuttu instagramista otti kuitenkin yhteyttä meihin, ja tarjosi meille mahdollisuutta tulla tutustumaan työharjoittelupaikkaansa Siam Safarissa, jossa norsuratsastusta ja muutakin norsutoimintaa harjoitetaan. Siam Safari on omalla sarallaan palkittu ja hyvinhoidettu yritys, jonka toiminnassa on mukana useita skandinaaveja ja suomalaisiakin. Suhtauduin tähän silti hyvin ristiriitaisesti ja jouduin miettimään hyvän tovin haluaisinko mennä edes katsomaan tätä paikkaa, sillä maksavana asiakkaana en olisi sinne koskaan ajatellutkaan meneväni. Päätin kuitenkin rohkaista mieleni ja käydä edes tutustumassa toimintaan ja kuuntelemaan Jannan kertomuksia.

f60599522.jpg

Siam Safarissa oppaana toimiva Janna kertoi, että suurin ongelma Thaimaan norsujen kanssa on se, että yksi täysikasvuinen norsu syö päivittäin 250 kg ruokaa ja monilla paikoilla ei yksinkertaisesti ole resursseja tämän mittakaavan ruokintaan. Tässä onkin pala purtavaksi. Halutaanko tukea tätä norsujen hyvinvointia osallistumalla turisteina niiden ruokkimiseen ja niistä aiheutuviin kustannuksiin paikoissa, joissa ne oikeasti saavat asianmukaista hoitoa turismista huolimatta, vai kohdellaanko niitä koskaan asianmukaisesti silloin kun niillä ratsastetaan? Voimmeko me länsimaalaiset tuomita kulttuuria ja tapoja jota elefanttien kanssa työskentelevät mahoutit ovat vuosisatojen saatossa ylläpitäneet? Miten me länsimaalaiset voimme tuomita tätä toimintaa ottaen huomioon, että meidänkin kulttuuri on vuosisatojen saatossa riistänyt hevosia, aaseja, lehmiä, sikoja ja muita maatalouseläimiä omaksi hyödyksemme? Mikä oikeuttaa hevosella ratsastamisen ennemmin kuin norsulla ratsastamisen? Jälkikäteen ajatukseni ovat edelleenkin ristiriitaiset. Haluaisin tukea sitä, että norsuilla on mahdollisimman hyvät oltavat ja että ne saavat tarpeeksi syödäkseen, mutta en kuitenkaan haluaisi niitä käytettävän pelkästään ihmisten viihdykkeenä. 

f58440546.jpg

Tähänkin pätee varmaankin parhaiten ajatus siitä, että kohtuus kaikessa. En halua jatkossakaan tukea eläintarhoja tai paikkoja, joissa eläimiä pidetään pahoin tai kohdellaan kaltoin. En tule jatkossakaan matkustamaan turistirysiin ja paikkoihin, jotka pyörivät minkäänlaisen riiston voimin, enkä tule lähtemään mukaan millekään safarille tai matkustamaan mihinkään kansallispuistoon ainoastaan sillä verukkeella, että näkisin takuuvarmasti villieläimiä auton ikkunasta tai että juoksisin iPadin kanssa niiden perässä pitkin niittyä saadakseni hyvän kuvan blogia varten. Haluan pyrkiä antamaan niille eläimille, jotka elämässäni on mahdollisimman hyvän elämän, sallimaan niiden olla ennen kaikkea eläimiä ja olemaan niille oikeudenmukainen, reilu ja armollinen, samoin kuin toivon jokaisen tekemään omalla kohdallaan. En halua tuomita enkä syyllistää ketään, vaan rohkaista tekemään omassa elämässä niitä oikeita päätöksiä. Meitä on niin moneen junaan. Tämä on erittäin kuuma peruna ja herättää paljon keskustelua, mutta se on ehkä aiheellistakin, jotta se tuottaisi tarvittuja muutoksia vastuullisen turismin kehittämisessä, jonka puolesta minäkin haluan puhua.

Tämä haaste on pyörinyt niin monessa blogissa, etten lähde erikseen haastamaan ketään, mutta rohkaisen kaikkia miettimään miten ja mihin matkustaa ja postaamaan aiheesta jos sanottavaa on. Lisää voit lukea vielä mm. näistä blogeista: Rimma, Laura Let's Go, Metallia Matkassa, Archie Gone LebanonKinttupolulla, Curious Feet, Matkakuume ja Tarinoita Maailmalta. Yhdessä meissä on voimaa!

#ReilutBlogit-kampanja keskittyy kestävän/reilun/vastuullisen matkailun tietoisuuden levittämiseen ja hyvien kokemuksien jakamiseen.

Osallistumisohjeet:

1. Kerro minkälainen rooli kestävällä ja eettisellä toiminnalla on sinun elämässäsi.

2. Kerro jokin mukava kokemus mikä sinulla on ollut kestävästä matkailusta.

3. Haasta mukaan vähintään kolme muuta blogia mukaan tähän. Sinun ei tarvitse olla matkabloggaaja tätä varten, vaan voit kirjoittaa myös muista kestävään kehitykseen liittyvistä asioista.