Lassen Volcanic National Park

Oh I’d rather go and journey
Where the diamond crest is flowing and
Run across the valley beneath the sacred mountain and wander through the forest
Where the the trees have leaves of prisms and break the light in colors
That no one knows the names of
— "Wasn't Born To Follow" by The Byrds

Lapsuuden mielikuvissani amerikkalainen leireily oli kovin idyllistä Camp Chippewan hengessä. Vuorimaisemat, metsä, kanootti ja leirituli ovat juuri siinä asian ytimessä. Saapuessamme Kalifornian pohjoisosassa sijaitsevaan Lassen Volcanicin kansallispuistoon, tuntui siltä että tässä tämä amerikkalainen idylli nyt on. Memorial Day -viikonloppuna leirintäalue oli täynnä perheitä ja kaveriporukoita ja tunnelma oli huipussaan.

In my memories of childhood and the American dream of summer camps I had the image of idyllic Camp Chippewa. Mountains, forests, canoes and campfires are pretty much the gist of it. As we arrived at Lassen Volcanic National Park, I felt like this was that quintessential thing right here. During Memorial Day weekend the campground was cramped with families and groups of friends and there was a lot of enthusiasm in the air.

Lassen Volcanic-37

Vaikka Lassen onkin mielleyhtymissä lämpimän Kalifornian puolella, on se siitä erikoinen kansallispuisto, että tiet aukeavat vasta myöhään kesällä ja kausi on täällä kovin lyhyt. Onneksi Manzanita Laken alue oli jo auki ja sieltä pääsi ajamaan Devastated Arealle, josta näki parhaiten minkälaista tuhoa tulivuoren purkautuminen oli tehnyt vuonna 1915. Se oli suurin mitattu tulivuorenpurkaus Yhdysvalloissa vuoteen 1980 asti, kunnes Mt Saint Helens räjäytti toppansa irti, ja vei samalla potin.

Even if Lassen is located in the seemingly warm state of California, it is a peculiar national park in the way that the roads open very late in the summer and the season is quite short. Fortunately the Manzanita Lake area was already open and from there you could drive over to Devastated Area, where you could best see the devastation left behind the eruption of the peak in the year 1914. It was the largest recorded volcanic eruption in the United States until 1980, when Mt Saint Helens blew its top off.

Lassen Volcanic-2
Lassen Volcanic-4
Lassen Volcanic-7

Nämä Pohjois-Kalifornian metsät ovat ehkä kauneimpia koskaan näkemiäni metsiä. Maa on kuivakkaa ja täynnä jättiläismäisiä käpyjä.

These forests in Northern California are some of the most beautiful ones I've ever seen. The earth is dry and full of giant pine cones.

Lassen Volcanic-10
Lassen Volcanic-15
Lassen Volcanic-11

Tämä tulivuori näytti erilaiselta oikeastaan joka suunnasta.

This volcano looked pretty different from every angle.

Lassen Volcanic-16
Lassen Volcanic-21

Pystytettyämme leirin kävelimme järvenrantaa pitkin ihailemassa maisemia. Tien varteen oli eräs mies pysäköinyt pickupinsa, ja ahkerasti hän lastasi lavalle maasta löytyneitä puita. Pudistelin päätäni hänelle ja ajattelin, että tuossa ei hyvin käy. Ja kuten uumoilinkin, oli paikalle palatessamme hänen kimpussaan herra park ranger, joka kirjoitti hänelle mojovia sakkoja. Kansallispuistoalueella ei saa kerätä polttopuita luonnosta.

After we had set up camp, we walked along the lake admiring the scenery. A guy had parked his pick up on the side of the road and he was actively tossing sticks and branches up onto his truck bed. I was shaking my head at him and thought to myself that it wouldn't end well. And as I had predicted, when we passed him again, there was a park ranger harassing him with a nice fat fine. You are not allowed to collect firewood in a national park.

Lassen Volcanic-18
Lassen Volcanic-23
Lassen Volcanic-22

Järvi oli täysin tyyni muutamaa melojaa ja leirintäalueelta kantautuvaa elämäniloa lukuunottamatta. Aurinko oli laskemassa ja värjäsi tulivuoren rinnettä oranssiksi. Tästä taisi tulla heti kättelyssä yksi lempipuistoistani.

The lake was completely still apart from a few canoers and the sounds of life carried over from the campground. The sun was setting and it colored the volcano orange. This became one of my favorite parks from the get-go.

Lassen Volcanic-31
Lassen Volcanic-26
Lassen Volcanic-27
Lassen Volcanic-32
Lassen Volcanic-39

Yllä yksi viime kesän suosikkikuvistani. Pitäisi varmasti teettää tästä kuvasta taulu ja ripustaa se kotona seinälle.

Here is one of my favorite pictures from last summer. I should probably get it framed and hang it on the wall at home

Lassen Volcanic-37
Lassen Volcanic-41

Illallisen jälkeen palasimme vielä järvenrannalle, sillä taivas oli täyttynyt miljoonista tähdistä. Lassen Peakin takana lymysi linnunrata ja oikealla jättiläismäinen punainen Mars. Tämä paikka oli taianomainen.

After dinner we returned to the lakeshore, as the sky had filled up with millions of stars. Behind Lassen Peak you could see the Milky Way and on the right of it, the giant red Mars. This place was simply magical.

Lassen Volcanic-44